Japon firmaları zayıf yenin hane halkını etkilemesi nedeniyle baskı altında
Reuters’ın aylık anketine göre, Japonya’nın büyük imalatçıları ve hizmet sektörü şirketleri arasındaki ticari duyarlılık, zayıf yenin hayat pahalılığı baskılarını artırması ve Çin’deki ekonomik belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle Nisan ayında bir önceki aya göre kötüleşti. Reuters Tankan anketi, 1990’dan bu yana en düşük seviyesine ulaşan yendeki değer kaybının ithalat maliyetini artırarak hanehalkı tüketimini olumsuz etkilediğini gösterdi.
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) üç aylık Tankan raporunu yakından takip eden anket, imalatçılar için duyarlılık endeksinin bir önceki ay artı 10’dan hafif bir düşüşle artı 9’a gerilediğini ortaya koydu. Bu düşüşte kimya ve gıda işleme gibi sektörler etkili oldu. Hizmet sektöründe ise, bazı perakendecilerin kazanç sağlamasına rağmen, duyarlılık endeksi artı 32’den artı 25’e düştü. 3-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, önümüzdeki üç ay boyunca her iki sektörün duyarlılık endekslerinde mütevazı bir iyileşme olacağını ortaya koydu.
Anketin yapıldığı dönemde Japon para birimi dolar karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 153 yen seviyesini aştı. Bu durum, Japon yetkililerin spekülatif ya da istikrarı bozucu döviz hareketlerine karşı defalarca müdahalede bulunmasına yol açtı. Bu hafta dolar 154 yenin üzerine çıktı.
Ankete ismini vermeden katılan bir kimyasal madde üreticisinin yöneticisi, satışların zayıf yen tarafından artırılmış gibi görünmesine rağmen, sevkiyat hacimlerinde iyileşme belirtisi olmadığını kaydetti. Reuters Tankan’ın 497 büyük finans dışı Japon firmasıyla yaptığı ankete 235 firma yanıt verdi.
Bir kimya firmasından ismini vermek istemeyen bir yönetici, Japon şirketlerinin ücret artışlarına yönelmiş olabileceğini, ancak fiyat artışlarının özellikle gıda ve günlük ürünlerde tüketicinin alım gücünü zayıflattığını belirtti. Kırılgan iç talep ve Çin ekonomisindeki toparlanmanın gecikmesi ve ABD-Çin ekonomik ilişkilerindeki belirsizlikler gibi dış faktörler de endişe kaynağı olarak gösterildi.
BOJ’un 1 Nisan’da açıkladığı son tankan, gelen turizm ve fiyat artışlarından kaynaklanan kar artışları nedeniyle hizmet sektöründeki iyimserliğin ilk çeyrekte 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi. Ancak bu olumlu hava, büyük imalatçılar arasında son dört çeyrektir ilk kez görülen düşüşle bir miktar dengelendi.
Buna karşın Pazartesi günü açıklanan veriler, Japonya’da sermaye harcamalarının önemli bir göstergesi olan çekirdek makine siparişlerinde keskin bir toparlanmaya işaret ederek iç talep için olumlu bir sinyal verdi.
Bu karışık sinyallere rağmen, bu yıl şimdiye kadarki genel ekonomik göstergeler, yakın vadede güçlü bir toparlanma sağlamak için yeterli talebe işaret etmiyor. Bu temkinli ekonomik manzara, Japonya Merkez Bankası’nın geçen ay negatif faiz oranlarını sona erdirme yönündeki tarihi kararının ardından daha fazla parasal sıkılaştırma konusunda dikkatli bir yaklaşım sürdürmesinin nedenlerinden biri.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.