Ekonomi

Atık malzeme ile 12 ton basınca dayanıklı beton boru ürettiler.

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş liderliğinde 5 kişilik bir ekip, atık malzemeleri kullanarak 12 ton basınçta masif beton borular üretti.

Yaklaşık 4 ay önce yüksek lisans öğrencilerinin katkılarıyla Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, bu kez atık malzemeleri kullanarak 12 ton basınçta sağlam beton boru üretti.

Dünyada kendi ortamında yüksek mukavemete sahip kimyasal, asit ve sülfatlı ortamlarda kendini tamir edebilen mekanizma Türkiye’de ilk kez üretildi.

Dünya altyapı teknolojisinde bir ilke imza atması beklenen projenin aynı zamanda çevre dostu olması ve altyapı işlerinin maliyetini önemli ölçüde düşürmesi bekleniyor.

“12 tona kadar baskı altında güç elde edebildik”

Çelik lifler ile üretimi desteklediklerini ve yapının esnek bir davranış sergilemesini sağladıklarını belirten İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Erkay Kutlusoy, “Yaptığımız çalışma yüksek dayanım performansı sergiliyor. standart üretimler ile yüzde 50 daha fazla mukavemet artışı sağladık.En çok kullanılan malzemenin beton olduğu düşünüldüğünde, gerçekleştirdiğimiz üretim atık malzemenin aslına dayalı olması nedeniyle oldukça ekonomiktir.Gerçekleştirdiğimiz üretimi destekliyoruz. çelik lifler ile yapı altında daha esnek bir davranış sergilemesini sağlamaktadır.Buna bağlı olarak üretimimiz performans kriterleri değerlendirildiğinde standart üretimlere göre oldukça uzundur.Mukavemet kriterlerimiz değerlendirildiğinde ise 0,500 tona kadar basınç altında mukavemet elde etmeyi başardık. 12 tonluk artış dedi

“Çimentolu betona alternatif yeni nesil çimentosuz beton ürettik”

Proje ekibinde yer alan Suriye uyruklu Baraa Rihavi, “İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bu çalışmada çimentolu betona alternatif olarak yeni nesil çimentosuz geopolimer beton ürettik. Karbondioksit salınımına neden oluyor. Bu geopolimer betonun altyapı projelerinde uygulanmasını sağladık. Projede hocalarıma ve büyükşehir belediyesi yetkililerine emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“Üretim maliyeti açısından çok değerli bir proje”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kilittaşı ve altyapı elemanları, çevre ve inşaat anonim şirketi (MESTON) fabrika müdürü Aykut Çelik, projenin altyapı çalışmalarında önemine vurgu yaparak, “Murat hocamız bizimle görüştüğünde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. fabrika olarak katkı sağlamaktayız.Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan Ar-Ge çalışmalarına her zaman temel teşkil etmektedir.Biz de kendi üretim fabrikamızda Murat hocamıza yardımcı olmaya çalıştık.Bu Ar-Ge çalışması geliştirilip üretim aşamasına getirilirse ülkemiz için çok iyi. Normalde çimento ya da demir kullandığımız zaman maliyet ve üretimin hızlanması açısından da mümkün. Büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

“Türkiye’de ilk kez ürettik”

Türkiye’de benzeri bir üretimin olmadığını belirten Doç. Müslüm Murat Maraş, çalışmamızda geri dönüştürülmüş atık malzemeleri kullanarak kendi kendini onaran altyapı boru elemanları ürettik. Çalışmamızda üniversite sanayi işbirliği ile İnönü Üniversitesi ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Altyapı Üretim tesisleri ile ortak bir proje gerçekleştirdik. Yaptığımız süreçte C120 beton kalitesini saha ortamında ürettik. Ürettiğimiz borular kendinden adapte olan altyapı projelerinde kullanıldığı için asit ve sülfat gibi kimyasal etkilere maruz kalmaktadır. Bu elementleri bu ortamlarda bırakarak güçlerini inceledik. Güçlü yönlerin bir sonucu olarak, özellikle güçlü yönlerde değerli iyileştirmeler gördük. Yani, kendi kendini düzeltmişsin. Hem mikro yapı olarak inceledik hem de mekanik özelliklerini belirledik. Ayrıca bu beton çevreci bir beton olarak tamamen yeşil beton olarak aktarılmaktadır. Özellikle çimento üretiminden ya da inşaat bölümünden kaynaklanan karbon emisyonları dediğimiz sera gazı etkileri oldukça fazladır. Ürettiğimiz boru elemanlarında rastgele karbon salınımı yoktur. Özellikle dünyada bu konuda Avrupa yeşil anlaşması ile birlikte şu anda ülkemizin de dahil olduğu projelerde çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma ile altyapı çalışmalarında ilk kez çimentosuz ultra yüksek dayanımlı yeşil beton borular ürettik. Saha ortamında daha düşük maliyetle, gelişigüzel kürlenme olmadan ürettik. Bu çalışmaları Dr. Enes Ekinci hocamız, yurt içi ve yurt dışından iki yüksek lisans öğrencimiz ve Malatya Büyükşehir Belediyesi altyapı üretim tesislerinden iki çalışanımızın katkılarıyla gerçekleştirdik.” – MALATYA

haber-agli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu