Adana Barosu Başkanlığı: “İşkence Görerek Avukatlık Mesleğini Yerde Sürükleyenlerin Yargısı Önünde Hesap Vereceğiz”
Adana Baro Başkanlığı, gözaltına alınan zanlı MK’nin Adana Emniyet Müdürlüğü’nde işkence gördüğünü, bunu savcılığa bildiren avukatının da kötü muameleye maruz kaldığını iddia etti. Baro Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Meslektaşımız durumu Cumhuriyet savcısına bildirmekte ısrar ettikten sonra görüşmeye devam etmek istediğini söyleyince çıkan arbede sonucu yere yığıldı. KOM Şubesi’nden yaklaşık 15-20 metre sürüklenerek çıkarıldı… Azap’a ve meslektaşımıza yapılan bu zulmü sonuna kadar takip edeceğiz.İşkenceye uğrayıp sürüklenen şahıslardan yargı önünde hesap soracağız. hukuk mesleği yerde” dedi.
Adana Baro Başkanlığı bugün yaptığı yazılı açıklamada, 17 Nisan 2023’te Adana’da gözaltına alınan MK isimli zanlının Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele (KOM) Şubesi’nde işkence gördüğünü, avukatı Ahmet Kaya’nın, Bunu savcıya bildiren şahıs da kötü muameleye maruz kaldı. önerildi. Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“MK isimli zanlı 17.04.2023 Pazartesi günü saat 18:00-19:00 sıralarında D-5 Karayolu üzerinde kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınmıştır. Meslektaşımız Avukat Avukat Ahmet Kaya, Adana Emniyet Müdürlüğü’nde müvekkili ile görüşmüştür. 22:30-23:00 sıralarında müvekkilinin akıbetini soran ve birçok birime ve karakola ulaşmaya çalışan meslektaşımıza bu konuda yardımcı olunmamıştır.Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesinde bulunduğu sırada meslektaşımız fark etmiştir ki; radyo anonsunda şüpheli MK’nin adı geçti.
Meslektaşımız görevli memura tekrar MK ile ilgili soru sorduktan sonra bir misyoner gelip süreçlerin devam ettiğini ve beklemesi gerektiğini söyledi. Meslektaşımız saat 00:30’a kadar beklemesine rağmen müvekkili ile görüşmesine izin verilmedi. Daha sonra bir memur, zanlının parmak izi için gönderildiğini ve bir veya iki saat daha beklemesi gerektiğini söyledi. Zanlının 02:00-02:30 saatlerinde gözaltı odasına alındığı belirtilirken, nöbetçi görevliler tarafından zanlının hasta olduğu, uyuduğu ve ambulans çağırdıkları belirtildi.
“KOLEJİN EVDE GÖRÜŞME İSTEĞİ MÜŞTERİNİN ÇIKIŞ OLMAMASI NEDENİYLE REDDEDİLMİŞTİR”
Görevli polis nezarethanenin kapısını açtığında, meslektaşımız içeriye baktı ve zanlıyı bankta yatarken gördü. Meslektaşımız müvekkiline görüşmeye geldiğini söylemiş fakat müvekkili yerinden kalkamayacağını beyan etmiştir. Meslektaşımızın nezarethanede görüşme talebi, müvekkilinin yerinden kalkamaması nedeniyle reddedilmiştir.
Meslektaşımız durumu ağır olan müvekkili için 112 Acil Servis’i arayarak Polis KOM Şubesi’ne ambulans gönderilmesini talep etmiştir. Ambulans yaklaşık 15 dakika sonra gelmesine rağmen KOM Şubesi’nin arama yapmadıklarının söylenmesi üzerine ambulans geri gönderildi.
Ertesi gün (18.04.2023 Salı) meslektaşımız Adliyede KOM Şubeden sorumlu Cumhuriyet savcısı ile görüşerek durumu anlatmıştır.
“MÜŞTERİMİZ TARAFINDAN ARKA BÖLÜMÜ AÇARKEN AYAKLARINDA ÇOK FAZLA POLİS İZİ VE SIĞIĞININ OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”
Zanlının 3-4 polis memurunun gözlerini bağlayıp üzerine su döküp darp ettiğini belirtmesi üzerine, meslektaşımız tarafından müvekkilinin sırt bölgesini açtığında ayak baldırlarında çok sayıda sopa izi ve şişlik olduğu gözlemlenmiştir. bir copla birçok kez. Meslektaşımız işkenceyi bildirmek için Cumhuriyet Savcısını aramak istediğinde KOM Şubesi koridorunda 10-12 kişilik bir polis memuru tarafından zorla şube dışına çıkartılmıştır. Meslektaşımız durumu ısrarla Cumhuriyet savcısına bildirip müvekkiliyle görüşmeye devam etmek istediğini söylemesi üzerine çıkan arbede sonucu yere yığılmış; Bir polis arkadaşımızın sağ ayağını tutuyor, diğerleri ona yardım ediyordu. Meslektaşımız KOM Şubesi’nin dışına yaklaşık 15-20 metre kadar koridor boyunca sırtı yere gelecek şekilde sürüklendi.
CMK’nın 154/1. maddesi, ‘Şüpheli veya sanık, vekâletname almaksızın, sanık veya sanık, avukatı ile her zaman ve konuşulanların duyulmayacağı bir ortamda görüşebilir’ hükmünü düzenlemektedir. Meslektaşımız zanlıyla 13 saat sonra ancak savcının talimatıyla sorguya çekildi.
“İŞKENCE VE İMKANSIZ TEDAVİ HİÇBİR ZAMAN KABUL EDİLEMEZ”
İşkence ve kötü muamele asla kabul edilemez. Ceza insan onuruna alışık değil. Bu olayı şiddetle kınıyoruz. Baro Başkanımız Avukat Semih Gökayaz ve Avukat Hakları Merkezimiz olay anından itibaren meslektaşımıza yapılan eziyet ve saldırının aydınlatılması nedeniyle meslektaşımızın yanında yer almıştır. Baro Başkanımız tarafından durum ilk andan itibaren Adana Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığına re’sen soruşturma açılması ve olası delillerin toplanması için talimat verilmiştir. delilleri kararttı ve işlemlere başlandı. Meslektaşımıza yapılan işkence ve kötü muamelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu çağda hukuk mesleğini yerle bir eden, işkence gören şahıslardan yargı önünde hesap soracağız.”